ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1980 καθιέρωσε τη 16η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια ημέρα Υγιεινής Διατροφής. Με αφορμή αυτή την ημέρα μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να υιοθετήσουμε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά μας ώστε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας! Στην εκπαίδευση των ατόμων με νοητική αναπηρία κρίνεται σκόπιμο να απλοποιείται το περιεχόμενο της διδασκαλίας με κατανοητό λόγο και να συνοδεύεται από εικόνες (Heward, 2011· Reynolds et all, 2013) . Έτσι, αξιοποιώντας ένα παλιό ρολόι φτιάξαμε έναν τροχό και μέσα από το παιχνίδι γνωρίσαμε ποιες ομάδες των τροφών ωφελούν την υγεία μας και ποιες χρειάζεται να τις καταναλώνουμε με μέτρο.
Απευθύνεται σε:
Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού καθώς και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ειδικής αγωγής.
ΣΤΟΧΟΙ
• Αναγνώριση των ωφέλιμων τροφών για τον οργανισμό
• Κατηγοριοποίηση τροφών (φρούτα, λαχανικά, γλυκά κ.α.)
• Ενημέρωση για τα θετικά στοιχεία που προσφέρουν στον οργανισμό μας
ΥΛΙΚΑ
• Φωτογραφίες από διαφορετικές ομάδες τροφών
• Τροχό από χαρτόνι
• Πλαστικά λαχανικά, φρούτα κτλ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ
1. Ενημερώνουμε τους εκπαιδευόμενους για την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Διατροφής και εξηγούμε ότι θα γνωρίσουμε μέσα από ένα παιχνίδι τις τροφές που πρέπει να έχουμε στην διατροφή μας.
2. Αρχικά, δείχνουμε τις ομάδες των τροφών στους εκπαιδευόμενους και τους ζητάμε να περιγράψουν τι βλέπουν στην κάθε εικόνα του τροχού.
3. Στη συνέχεια, το παιχνίδι ξεκινά. Κάθε εκπαιδευόμενος γυρίζει τον τροχό και στην εικόνα που θα σταματήσει ονομάζει την κατηγορία τροφών που βλέπει πχ. αν δει μία μπανάνα περιμένουμε να απαντήσει “φρούτα”. Εάν απαντήσει σωστά του δίνουμε έναν πόντο. Εμείς αξιοποιήσαμε τα πλαστικά φρούτα που είχαμε και δώσαμε ως πόντο μία μπανάνα!
4. Πριν τον επόμενο γύρο, συζητάμε πάλι με τους εκπαιδευόμενους ποιες κατηγορίες τροφών κάνουν καλό στον οργανισμό. Οι ομάδες τροφών που παρουσιάστηκαν ως ωφέλιμες για τον οργανισμό ήταν: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψάρι, μαύρο ψωμί, όσπρια. Οι ομάδες τροφών που τονίστηκε ότι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή ακόμα καλύτερα να αποφεύγονται ήταν: τα τηγανιτά, τα σνακ (τσιπς κτλ), το γρήγορο φαγητό, τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Σε επόμενο στάδιο εφόσον οι εκπαιδευόμενοι έχουν κατακτήσει αυτές τις γνώσεις μπορούμε να προσθέσουμε και τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφών.
5.Το παιχνίδι ξεκινά πάλι! Ο τροχός γυρίζει ξανά και ο κάθε εκπαιδευόμενος καλείται σε κάθε εικόνα που σταματά να πει εάν είναι ωφέλιμη τροφή ή όχι. Εάν απαντήσει σωστά κερδίζει έναν πόντο. Αυτή τη φορά αφού έχει βρει την κατηγορία των τροφών πχ φρούτα επιλέγει ο ίδιος ένα φρούτο (πόντο) από το καλάθι με διάφορες τροφές που έχουμε στο τραπέζι.
6. Προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο γύρο συζητώντας με τους εκπαιδευόμενους σε τι ωφελεί κάθε τροφή τον οργανισμό μας. Σε αυτό το σημείο τονίσαμε ότι τα ψάρια κάνουν καλό στα μάτια, τα φρούτα μας δίνουν ενέργεια, τα λαχανικά προστατεύουν από ασθένειες, τα γαλακτοκομικά δυναμώνουν τα δόντια και τα οστά μας, τα όσπρια κάνουν καλό στην καρδιά, το μαύρο ψωμί βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα οφέλη των τροφών που αναφέρονται είναι ενδεικτικά ώστε να μπορούν οι εκπαιδευόμενοι να τα κατανοήσουν και να νιώσουν ευχάριστα χωρίς να επιβαρυνθούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με πολλές και δυσνόητες πληροφορίες.
7. Ο τρίτος γύρος ξεκινά και ο τροχός γυρίζει ξανά! Οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να θυμηθούν η κάθε τροφή που θα δείξει ο τροχός σε τι ωφελεί τον οργανισμός μας. Για κάθε σωστή απάντηση ο κάθε παίκτης κερδίζει έναν πόντο!
8. Αφού όλοι παίξαμε το παιχνίδι της υγιεινής διατροφής τότε είμαστε όλοι νικητές! Για αυτό στο τέλος μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό σνακ και να το γευτούμε όλοι!
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ
Εάν έχετε τη δυνατότητα μπορείτε να παίξετε και με την αίσθηση της γεύσης και ανάλογα με την ομάδα τροφών που τυχαίνει σε κάθε εκπαιδευόμενο να δίνετε και ένα είδος για δοκιμή. Για παράδειγμα στα φρούτα ένα μανταρίνι (γλυκό) ή ένα λεμόνι (ξινό) ώστε να εξασκηθούν και σε αυτές τις έννοιες.
Η δραστηριότητα εφαρμόστηκε στο κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Heward, W. (2011). Παιδιά με ειδικές ανάγκες, Μια εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση, Δαβάζογλου, Α.,& Κόκκινος, Κ.,(επιμ.). Αθήνα: Τόπος
Reynolds, Τ.,. Zupanick, C.E. & Mark Dombeck, (2013). Effective Teaching Methods for People With Intellectual Disabilities. Retrieved 12 September 2014 from
http://www.mentalhelp.net/poc/view_doc.php?type=doc&id=10365&cn=208
Δείτε επίσης: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50 & ΠΕ01.50
M.Ed. Παιδαγωγικής ψυχολογίας
M.Ed. Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Ειδική Παιδαγωγός ΠΕ02.50
M.Ed. Ειδικής Αγωγής